Att jämföra sig med andra

God Söndag!

 

Jag har tänkt ganska mycket på det här att jämföra sig med andra. Det finns idag väldigt många olika succéhistorier av alla dess slag, alltifrån människor som klarat sig ur övervikt och undervikt, till människor som klarat sig ur depressioner och livskriser av alla dess slag. Och många gånger hittar man människor som man kan likna sig med då dessa förklarar hur deras situation såg ut innan ljuset sken över deras liv. Och många gånger ser man upp till dessa människor och önskar att man stod i deras mockasiner och såg sig själv i spegeln med samma uttryck av triumf över sin överkomna lycka och välgång.

 

Men något man bör tänka på är att ens egna resa antagligen inte alls kommer att bli likadan, om ens likna det minsta, med dessa lyckade människors. Man kan inspireras och ta efter av dessa idolers beteenden så mycket man kan, man kan äta samma mat, klä sig i liknande kläder och läsa exakt samma utbildning. Men din resa kommer aldrig att se likadan ut som dennes. Detta är inte något att fälla tårar för, Tvärt Om!

 

Din resa är till för dig, säg det högt för dig själv: Min resa är till för MIG.

Fundera en stund över vilka känslor som kom upp när du sa dessa ord till dig själv. Kom inga känslor upp, det gör inget, de kommer att komma när du inser vad mycket Din Egna resa är värd för dig.

 

Hur mycket det än stämmer, så har det blivit lite av en kliché att säga att dagens samhälle påverkar tjejer såväl som killar till att ständigt jämföra sig med andra i samma ålder, eller de retuscherade ”personligheterna” vi ser i tidningar, på TV och som sjunger musiken som man idag hör ur alla högtalare. Många av dessa personligheter har mycket lyckliga liv och gläds åt sin framgång (sen finns det dessa människor som man i skvallerblaskor får höra allt möjligt om, men varför folk bryr sig om dessa människors nederlag har jag aldrig förstått mig på. Men det är inte detta jag vill fokusera detta inlägg på, så nu går vi vidare). Det jag vill komma till är att det är helt okej att ta efter andras beteenden som man ser upp till (sålänge dessa beteenden inte vare sig på kort- eller lång sikt påverkar dig negativt), bara du har i åtanke att din resa inte kommer att bli den samme som den du ser upp till. Oavsett om din resa kommer bli tuffare eller lättare än den andres, så kvittar det! För det är Din resa. DIN RESA! (om du nu känner det lättare att frammana känslorna av frihet så gå då tillbaka igen till förra stycket och säg högt för dig själv den mening jag uppmanade dig att säga tidigare).

 

Något jag vill uppmana dig om att göra varje dag, är att säga till dig själv att du är unik, ditt liv är unikt och din resa är ännu unikare.

 

Så låt oss nu byta ut ordet ”jämföra” till något mer positivt, låt oss istället säga att vi Inspireras av andra och att vi går vår egen väg, oavsett vad föräldrar, vänner, media eller Ebba Von Sydow säger.

 

Se det som ett smörgåsbord där du får ta del och välja helt fritt av alla godsaker som finns och gör din egen överdådiga tallrik av egenskaper, beteenden och upplevelser Du vill ha i Ditt liv. Du har också helt fri tillgång till att sprätta iväg med din gaffel sådant som du inte önskar ha på din tallrik. Och glöm för guds skull inte att krydda din överdådiga tallrik med din egen underbara personlighet. Vi vet ju alla att det är den där extra kryddan som ger måltiden sin speciella karaktär. Som pricken över I:et i ordet inspireras!

 

Kärlek och förståelse

Sandra Bodinger


RSS 2.0